Informatii importante pentru admiterea la sectia de Arte Plastice 2020

PRECIZARI PENTRU ÎNȚELEGEREA TERMENILOR

 


Studiul dupa natura, etape de lucru pentru secțiile arte plastice și arhitectură:

Alegeți obiecte simple pe care le aveți în casă (fructe și legume, cutii, sticle, pahare, căni, oale de lut, jucării etc) Așezați o natură statică asemenea celor din imaginile alăturate. Obiectele trebuie grupate și așezate cu o sursă de lumină laterală (fereastra).

ATENTIE! Desenele din imagini sunt expuse doar pentru a observa încadrarea, construcția, valorația cu tipuri de hașură. Lucrările se realizează prin observație directă, studiind naturile pe care vi le aranjați singuri acasă. 

Încadrarea și paginarea obiectelor

  • Se măsoară, cu coada unei pensule sau cu creionul, lățimea naturii statice și se compară cu înălțimea
  • În funcție de latura mai mare, se așază foaia de desen pe orizontală sau pe verticală.
  • Se marchează foarte ușor un chenar de încadrare la aproximativ 2 centimetri de marginea foii, care delimitează zona în care trebuie încadrată natura.
  • Se delimitează planul orizontal de planul vertical.
  • Se stabilește locul fiecărui obiect în pagină prin trasare fină cu un creion cu mină mai tare (HB)
  • Se măsoară obiectele, raportând înălțimea la lăț
  • Se măsoară obiectele, comparându-le apoi intre ele.
  • Se stabilește care e mai înalt, mai mic, mai aproape sau mai departe.

Construcția obiectelor

  • Se schițează toate obiectele, geometrizând și simplificând formele.
  • Se măsoară raporturile dintre lățimea și lungimea fiecărui obiect. Se stabilesc proporț De exemplu: de câte ori lățimea unui obiect intră în înălțime
  • Corpurile rotunde sau cilindrice, precum vasele, se construiesc în jurul unei axe de simetrie. Pe aceste axe se stabilește înălțimea vasului, iar în raport cu aceasta se măsoară lățimea în zona cea mai largă a vasului
  • În funcție de lățime se pot stabili apoi baza și deschiderea vasului. Elipsele se adaugă după realizarea conturului exterior. Se va vedea că deschiderea elipselor e diferită, cea de sus are o deschidere mai mică, iar cea de jos, de la baza vasului, se vede mai deschisă, fiind vazută mai de sus
  • Corpurile geometrice precum cubul vor avea la vedere trei laturi, două laterale și una orizontală. Pentru o construcție corectă, se vor desena toate muchiile și toate laturile ca și cum obiectul ar fi transparent
  • Se vor observa liniile de fugă care au ca rezultat micșorarea progresivă în adâ

Valorația

  • Se observă cu atenție și cu ochii între-deschiși luminozitatea obiectelor.
  • Se stabilesc valorile maxime și griurile intermediare. Valorația se obține fie prin tehnica hașurii, fie prin pată revenind succesiv cu valori, de la cele mai deschise până la cele mai închise.
  • Redarea efectului de volum și a tonalității obiectelor se poate obține cu ajutorul creioanelor de desen de diferite durități (H, HB, B, B2 etc.).
  • În funcție de intensitatea valorică se folosesc pentru griurile cele mai deschise creioanele H–HB, iar cu cât griul se închide și se apropie de negru se trece la creioanele de duritate B.
  • Modalitatea de a trasa liniile de hașură, prin suprapuneri succesive, repetate, prin apăsare mai ușoară sau mai intensă, mai lină sau mai nervoasă, creează texturi diferite.
  • Se poate valora din vârful subțire al creionului.
  • Valorația prin linie se poate combina cu valorația prin pată. Puteți folosi orice procedeu va ajuta să redați materialitatea obiectelor.
  • Contrastul dintre suprafețele valorate dă expresivitate compoziției

Pentru arte plastice vor fi fotografiate  compoziții cu personaje – lucrările vor reprezenta compoziții statice si compozitii dinamice  în mai multe teme cromatice: gamă simplă,  dominantă cromatică,  dominantă  rece sau dominantă caldă și diferite contraste cromatice;

Compoziția statică este compoziția în care personajele au o activitate care nu presupune mișcări exagerate, în funcție de subiecte cum ar fi: Odihna, Discuții între colegi, Seară în familie, Lucru în atelier. Personajele sunt organizate grupat, în poziții statice, predominante fiind liniile orizontale și verticale sau direcțiile  ușor înclinate ale membrelor. Atenție: se evită alinierea la distanțe egale, plasând personaje mai în față, mai în spate, mai apropiate unul de altul sau mai depărtate.  Personajele au proporții corecte, capul intră de 8 ori în înălțimea corpului, picioarele sunt egale cu jumătate din întreaga înalțime, incluzând și capul.  Compoziția statică dă impresia de calm, de stabilitate.

Folosiți game cromatice obținute prin amestecuri apropiate (care nu sunt în contrast), de exemplu o gamă sau o dominantă de culori calde sau reci. De asemenea, puteți realiza o gamă de griuri colorate, obținute prin amestecul în cadrul unei perechi de complementare (R-V, A-O, G-Vi), a unei culori cu diferite cantități din complementara sa și alb și/sau puțin negru.

Compoziția dinamică este compoziția în care personajele sunt în mișcare și au ca subiect: Sport, Joaca în curtea scolii, Dans, Antrenament. În acest tip de compoziție predomină diagonalele și liniile oblice, pe care le evidentiați prin mișcarea corpului, a brațelor si picioarelor. Și la aceasta compoziție se grupează personajele pentru a evita alinierea lor, așezând unele mai în față, unele mai în spate, mai aproape sau mai departe.

Folosiți contrastele cromatice dintre două culori complementare la alegere (R-V, A-O, G-Vi) sau contrastul cald-rece.

Lucrările trebuie sa fie picturale, să aibă expresivitate si o nota personală.

Scroll to top