Concursul OUT OF THE BOX, ediția a II-a, Ploiești 2024 COLEGIUL DE ARTĂ CARMEN SYLVA PLOIEȘTI

   Colegiul de Artă Carmen Sylva  Ploiești organizează concursul Out of the Box, la care sunt invitați să participe elevi ai instituțiilor preuniversitare cu profil de specialitate pentru categoria A și elevi din celelalte instituții de învățământ pentru categoria B.

   Concursul vizează stimularea creativității și posibilitatea manifestării estetice interdisciplinare prin formă, culoare și imagine, abordând tema UMANITATE.

   Tema de acest an „Umanitate” își propune să trateze modul în care societatea contemporană privește relațiile interumane și, în același timp, reflexia creată în mediul construit de contextul social. Acest subiect este justificat mai ales prin prisma contextului actual dominat de conflicte militare, politice, prin necesitatea promovării în rândul elevilor a unei atitudini cordiale, nepărtinitoare, în spiritul toleranței față de cei din jur. Unul dintre scopurile principale ale unui act artistic este acela de a evidenția probleme sociale, de a trage semnale de alarmă asupra unor elemente deficitare. În timp, raporturile umanitare s-au modificat prin trasarea unor noi coordonate în contextul istoric, economic și social, iar provocarea pe care o lansăm se adresează cu precădere identificării unor soluții care pot plasa empatia în centrul relațiilor interumane.

 

   Concursul este constituit pe următoarele categorii de vârstă și secțiuni:

 

Clasele V – VIII

arhitectură (format A329,7×42 cm),

grafică (format A329,7×42 cm),

fotografie (format A4 29,7×21 cm),

film de scurt-metraj (1 min).

Clasele IX – XII

arhitectură (format 50×70 cm),

grafică (format A329,7×42 cm),

fotografie (format A4 29,7×21 cm),

film de scurt-metraj (1 min).

Tehnica de lucru: la alegere.

Pe spatele fiecărei lucrări se vor nota cu majuscule următoarele informații:

Nume și prenume; Clasa; Școala; Secțiunea; Prof. coordonator.

 

Înscrierea participanților se va face prin completarea formularului:     

https://forms.gle/nfEhZBzpzxoRe7kt7 până la data de 15 aprilie 2024.

 

Ulterior, lucrările vor fi trimise fizic, prin poștă sau curier până la data de 26 aprilie 2024, la adresa:

str. Bobâlna, nr. 44, Ploiești, Prahova. (tel: 0244525786)

În cazul fotografiilor și a scurt-metrajelor, acestea vor fi trmise pe adresa de mail a concursului:outofthebox.ro@gmail.com

Rezultatele vor fi afișate pe data de 17 mai 2024.

Juriul acestui an este constituit în acest an, după cum urmează:

 

REGULAMENT

 

Vlad EFTENIE, Conferenţiar Dr. Arh., membru al asociaţiilor profesionale OAR si RUR. Cercetare doctorală cu subiectul “Fotografia, instrument metodic de studiu în planul imaginii urbane”. Lector în cadrul departamentului Sinteza de Proiectare al UAUIM, titular al cursului teoretic “Fotografia ca instrument de studiu şi cunoastere în arhi-tectură”. Absolvent al UAUIM în 2003 şi al Masterului franco-român de Dezvoltare Urbană Integrată în 2005. Autor al cărţii “Codul Fotografiei”, Curtea Veche Publishing, 2023 Autor şi co-autor al unor numeroase studii şi proiecte de arhitectură/urbanism în domeniile educaţiei, comercial, administrativ şi rezidenţial, în colectivul biroului de arhitectură Baumarc Proiect. Autor al unor numeroase articole în reviste de specialitate având ca subiect arhitectura şi fotografia de arhitectură. Autor/co-autor al unor numeroase expoziţii de fotografie urbană şi de arhitectură, atât în România (Bucureşti, Timişoara, Baia Mare) cât şi în străinătate (Berlin, Lisabona, Toulouse, Padova, Dublin, Veneţia, Viena, Dubai). Reprezentant al României în cadrul EuroARTPhoto, expozitie cu participare internationala organizata de Ufficio Stampa sub patronajul Uniunii Europene, la Milano si Roma, 2014-2015. Iniţiere şi susţinere a numeroase workshopuri şi ateliere de fotografie urbană/street/de arhitectură în Bucureşti, Cluj, Braşov, Constanţa. Premiu în cadrul competiţiei internaţionale de fotografie urbană CBRE Urban Photographer of the Year, 2011. Câştigător al secţiunii Open Low Light din cadrul Sony World Photography Awards, 2014. Inclus in galeria “Forbes Heroes” de catre publicatia Forbes Romania, 2016. Web: www.vladeftenie.ro

Vladimir Nicula este architect, master în Management Urban, doctor în Arhitectură, toate în cadrul Universitătii de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, unde de asemenea predă din 2002. Timp de 22 ani a adunat experiență profesională în multiple proiecte de arhitectură de complexitate și anvergură diversă.

Propriul său birou, VNBIA (www.vnbia.net) înfiintat în 2007 se concentrează pe definirea unui stil personal, ținând cont totodată de determinările contextului în care se dezvoltă proiectele sale. Acestea pot fi interventii de mici dimensiuni sau proiecte de amploare, dupa cum pot fi constructii noi sau amenajari si interventii pe imobile existente. În toate acestea, VNBIA urmăreste să mentină o calitate crescută a arhitecturii, tinând cont si de o alocare judicioasa a resurselor utilizate. Nu în ultimul rând, proiectele VNBIA încearcă să formuleze si să integreze un demers artistic, cu scopul generării unei perceptii mai profunde a gestului architectural.

Maria Tîlvescu-Nicula este doctor arhitect, cu o activitate de 9 ani ca asistent în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „ Ion Mincu”. Studiile doctorale s-au concentrat pe tema arhitecturii memoriei: ”M-am născut în România, imediat după căderea regimului comunist. Nu am trăit acele vremuri, dar am crescut într-o societate care încă purta amprenta unei jumătăți de secol de dictatură. Astfel, am fost mereu interesată de trecut și de consecințele lui asupra prezentului, fapt care s-a reflectat ulterior asupra întregii activități pe care am desfășurat-o în domeniul arhitecturii.”

Absolventă a masterclass-ului Architecture for Heritage (YACademy, Bologna) și cu o experiență de colaborare cu biroul Aires Mateus (Lisabona), Maria Tîlvescu s-a remarcat printr-un număr important de premii la concursuri internaționale de arhitectură, dar și printr-o practică ce include o varietate de programe, de la centre comerciale la scară largă până la proiecte rezidențiale, design interior și fotografie.

Stela Lie, prof. Univ. dr. habil Unarte, despre sine:

„M-am născut la sfârșitul anului 1959 într-un sat din Banat unde am și copilărit într-o casă cu o curte mare și o grădină de vis. Mama mea mi-a citit foarte mult înainte de a merge la școală, deci nu îmi imaginez viața fără cărți.

Nu am ajuns ilustratoare pentru că în anii de după Revoluție noile edituri nu lucrau cu ilustratori români. Nu devii ilustrator fără proiecte de ilustrație, așa cred. Deci am înființat Clubul Ilustratorilor și am rămas o desenatoare care mai face câte o copertă de carte, uneori.

Lucrez la Universitatea Națională de Arte, Departamentul Grafică, de multi ani și am învățat mereu alături de studenți lucruri noi, i-am văzut crescând iar acum unii sunt artiști cunoscuți, alții sunt profesori sau chiar ilustratori. Cum este una din ilustratoarele mele preferate, Irina Dobrescu. Sau Emi Balint (și ilustratoarea lui Dar Motan mi-a fost studentă, spun cu mândrie).

Dar îmi plac mulți alți ilustratori, Joanna Concejo, Lisbeth Zwrerger, Wolf Erlbruch, Carson Ellis sau…Veronica Neacșu. E important să faci exerciții de admirație toată viața…”

Oana Ispir este ilustrator și artist vizual, cu experiență de peste 15 ani în ilustrația de carte, editorial și advertising ce locuiește și lucrează în București. Absolventă a Universității de arte București, specializarea Grafică, și membră a Clubului Ilustratorilor. Vizitați portofoliul Oanei pe oanaispir.com și vedeți procesul ei de lucru pe Instagram – instagram.com/oanaispir.

Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești le mulțumește tuturor unităților școlare care vor lua parte la această competiție. Spor și inspirație!

Scroll to top