
Artele grafice cuprind : Grafica de sevalet, Gravura, Ilustratia de carte, Grafica publicitara, Fotografia, Procesarea computerzata a imaginii. In cadrul acestor ateliere putem vorbi de o activitate complexa, ce are ca fundament si principiu, continuarea procesului de invatare si cunoastere a universului, prin desen, studiul semnului plastic, identitatea si semnificatia semnului plastic, forta de comunicare prin imagine, studiul limbajului plastic, de la alb-negru pana la cele mai complexe raporturi cromatice, se realizeaza prin abordarea tuturor tehnicilor de lucru ce tin de un anumit suport, si anume hartia, de la creion, conte, grafit,pastel, pana la materii solubile in apa: tempera, tusuri,baituri,acrilice, cerneluri,etc. Studii si compozitii specifice vor fi abordate cat mai divers, astfel incat elevul sa capete o cat mai mare usurinta de exprimare si comunicare.
Ilustratia de carte, un capitol foarte important pentru un viitor grafician (ilustratorul - o meserie ce este ceruta astazi de foarte multe edituri). Tot aici,elevii sunt pregatiti si de mai multe ori pusi in situatii reale, cu diversi parteneri, in ceea ce priveste comanda sociala. Arta scrisului este un domeniu de asemenea abordat, elevii fiind pregatiti pentru a presta diverse activitati in agentii de publicitate, in domeniul graficii publicitare, cum ar fi : reviste, sigle, afise, panouri publicitare, etichete, coperti de carti, ambalaje, efecte grafice etc.
In acelasi timp ei vor fi obisnuiti sa relationeze operatii care se pot face atat cu mijloace traditionale, cat si cu cele moderne, respectiv calculatorul, operand cu probleme de grafica (COREL,PHOTOSHOP etc). Fotografia, in special cea digitala, este abordata in corelare cu problemele specifice atelierului.
Din punct de vedere al tehnicilor folosite , se considera grafica: desenul in creion, carbune, penita, tus, sanguina, desenul colorat(cu creioane sau acarela), toate genurile de gravura.
Din punct de vedere al continutului , urmarind domeniile de care se ocupa , se poate face urmatoarea clasificare:
- Grafica de sevalet –ce reprezinta piese unice ,lucrari de sine statatoare, unicate ce pot fi reproduse dar nu multiplicate.
- Grafica de carte – ce se ocupa de ilustratie, coperta , revista.
- Grafica publicitara – ce se ocupa de afis, reclama.
- Gravura – sau arta multiplicarii
- Caricatura
- Banda desenata
Materii ce se studiaza in cadrul sectiei de arte plastice
Materiile studiate în cadrul secției de arte plastice pe parcursul celor 4 ani de studiu sunt :
- Studiul formelor prin desen
- Studiul formelor prin culoare
- Studiul formelor prin volum
- Crochiuri
- Compoziție
- Perspectivă
- Desen proiectiv
- Atelierul de specialitate (clasele a XI-a si a XII-a)
- Procesare Computerizată
- Istoria Artelor